Soci creditor i concurs imminent

Si un soci va prestar diners a la seva empresa i aquesta presenta concurs, ¿en quina situació queda? Té possibilitats de recuperar-los?

Soci creditor i concurs imminent

Els administradors o socis als quals l'empresa deu diners poden tenir la temptació de saldar el deute per assegurar-se el cobrament abans del concurs. Però això no serveix de res, ja que el futur administrador concursal revisarà totes les operacions de l'empresa durant els dos anys anteriors a la sol·licitud de concurs i des d'aquesta data a la de la declaració i analitzarà si han causat un perjudici a l'empresa, cas en què podrà rescindir-les per tornar els diners al concurs (i això, encara que la intenció no fos fraudulenta).

Així mateix, elaborarà el llistat de creditors detallant-ne el titular, la quantia i la qualificació de tots els crèdits, que determina el moment de pagament. L'ordre de prioritat és:

  • Crèdits contra la massa. Els meritats després de la declaració del concurs (quotes de lloguer, factures per treballs posteriors a la declaració de concurs...), que s'han de pagar al venciment. També tenen aquesta consideració certs crèdits (com alguns deutes laborals, despeses del concurs...), encara que siguin anteriors a la declaració de concurs.
  • Crèdits amb privilegi, sigui especial (els garantits amb hipoteca o penyora) o general (crèdit públic –fins al 50%–, alguns crèdits laborals...).
  • Crèdits ordinaris. Per exclusió, són tots els que no càpiguen en cap altra categoria.
  • Crèdits subordinats. Aquells crèdits el titular dels quals és una persona especialment relacionada amb la concursada (familiars, socis, administradors...), així com per interessos, recàrrecs...

Un cop satisfeta la totalitat de crèdits contra la massa (la qual cosa es fa seguint un ordre concret –per exemple, primer els imprescindibles per continuar amb l'activitat–), es començarà a abonar la resta. Si hi ha prou liquiditat per pagar tots els crèdits d'un mateix grup, es pagaran i es passarà al grup següent. Quan la liquiditat no arribi per a un grup concret, els crèdits es pagaran a prorrata dins aquest grup.

 

Els nostres assessors analitzaran el balanç de la vostra empresa per veure quins deutes conformen el passiu i de quins actius disposa, us informaran de les vostres possibilitats de cobrament i vetllaran perquè el vostre crèdit quedi degudament reconegut en el concurs, acompanyant-vos en tot moment durant aquest procés.